2016-10-11 16:02Pressmeddelande

Från SFI på Hermods till Riksdagen

null

Nishat Tasnim Ahmmed kom till Sverige från Bangladesh för tre år sedan. Idag jobbar hon där allt började, på SFI som elevstödjare parallellt med universitetsstudier. I morse var hon i riksdagen och berättade om hur lärarna har inspirerat henne och lyckan över att idag vara en del av svenska samhället.

-Vi ville skapa en ”hearing” med fokus på kvalitet, säger Li Jansson, Arbetsmarknadsekonom samt Branschansvarig på Almega Utbildningsföretagen.

Tillsammans med Niklas Wykman (M) bjuder Almega in till riksdagsseminarium kring den debatterade frågan om kvalitet och vinster i välfärden.

- Jag hade en dröm i Bangladesh att bli lärare. Hermods lärare har möjliggjort den drömmen för mig och jag är mycket tacksam, säger Nishat. Jag ville lära mig så mycket på en gång och oavsett om det var helg så rättade lärarna mina texter och uppmuntrade mig att fortsätta så jag klarade SFI på sju månader och gick vidare och läste in gymnasiet. Min lärare är min förebild. När jag blir lärare ska jag bli som henne, säger Nishat.

Hur mäter man och hur förstärker man kvaliteten i framtiden. Vad är önskvärt från politiker, aktörer och de som faktiskt brukar välfärden. Nishat blev inbjuden för att reflektera över varför hon valde Hermods. Att få välja i livet från skola till äldreomsorg var de flesta i ”hearingen” överens om var något viktigt, vikt lades även på rätten att få välja bort. Ett begrepp tätt sammankopplat med trygghet och värdighet.

-För oss är det viktigt att individer ska få möjlighet att välja. Jag gillar Nishat's historia, hennes medvetna val och att hon står för mod och vilja och slår hål på myten om nyanlända kvinnor som befinner sig i en offerroll, säger Li.

Ett återkommande tema var just resan många befinner sig i inom välfärden; du är någonstans och är på väg någon annan stans. Häri ligger ett viktigt uppdrag att leverera kvalitet. Innehåll borde stå i fokus i mätningar och jämförelser. Ihop med att direktiven ställer rätt krav som samstämmer med uppföljning och resultat var flera aktörer övers om. År 2020 säger prognoserna att det kommer vara 25 000 fler i privata välfärdsföretag. ”Det kräver att vi går vidare och diskuterar hur vi kan driva kvalitet och utveckla tillväxt”, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i avslutande tal. 

Av: Micaela Braunander

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra yrkeshögskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och SFI hjälper varje år 60 000 studerande och deltagare med utbildning, coachning och jobbmatchning. Vår vision är att vara ledande inom sysselsättning, integration och utbildning. Hermods ingår i AcadeMedia, Sveriges största utbildningsföretag, som vill skapa en bättre framtid genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande.


Om Hermods

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra yrkeshögskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och SFI hjälper varje år över 70 000 studerande och deltagare med utbildning, coachning och jobbmatchning. Vår vision är att vara ledande inom sysselsättning, integration och utbildning. Hermods ingår i AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag, som vill skapa en bättre framtid genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande.