2018-08-27 12:35Nyheter

Anders Ygeman (s) besöker Hermods SFI i Kista

null

Inför höstens riksdagsval har Hermods SFI i Kista anpassat undervisningen och bjudit in politiker från de olika riksdagspartierna. Politikerna har kommit till skolan och träffat eleverna och fått berätta om sitt parti och det arbete de gör. De inbjudna politikerna arbetar på både lokal nivå, i Kista men även på nationell nivå.

På fredagen fick skolan besök av Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och fd inrikesminister, Anders Ygeman. Ygeman tog plats i ett välfyllt klassrum där SFI-elever från Hermods skola i Kista tagit plats för att lyssna på vad han hade att säga. Till alla politikerbesök har eleverna fått förbereda frågor och flera elever tog tillfället i akt och ställde sina frågor till Anders Ygeman. Frågorna berörde dels deras vardag och livssituation såsom boende men även frågor som rör Sverige i stort lyftes.

Eleven Shugharkuu Batchuluun ville veta hur Socialdemokraterna ska jobba för att komma tillrätta med de långa köerna som finns på länets akutmottagningar. Hatice Gürel ville veta om det fanns några planer på att anpassa polisutbildningen så att fler invandrare kan söka den då många vill bli polis. Både Shugharkuu och Hatice var nöjda med svaren som de fick på sina frågor.

Richard Lowander, rektor på skolan, berättar

Anledningen till varför vi har tagit initiativ till de här politikerbesöken är att det är så viktigt med demokratiarbete för våra elever, att de är insatta i hur vårt samhälle fungerar och inför valet så har ett flertal lärare tagit initiativ till att bjuda in politiker från olika partier. Det är viktigt att man bjuder in alla partier utan undantag.

Eleverna har efter samtliga besök uttryckt att det varit spännande att de fått möjlighet att ställa och få svar på sina frågor. Den sista frågan som ställdes till Anders Ygeman lockade till skratt då han fick beskriva hur det går till att rösta och eleverna fick rätta honom om antalet år man måste ha bott i Sverige för att få lov att rösta i kommunal och landstingsval men som han skrattande förklarade

Jag är ingen specialist på det här!

Efter besöket förklarade Anders Ygeman varför han valde att komma till Hermods SFI i Kista

Jag har valt att komma hit idag för jag tycker att det är viktigt att alla i landet får information om valet. Hur det går till och hur de olika partierna ställer sig i de viktigaste frågorna.


Om Hermods

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra yrkeshögskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och SFI hjälper varje år över 70 000 studerande och deltagare med utbildning, coachning och jobbmatchning. Vår vision är att vara ledande inom sysselsättning, integration och utbildning. Hermods ingår i AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag, som vill skapa en bättre framtid genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande.